Eind oktober had ik de eer om een huwelijk vast te leggen samen met mijn nicht. Er werd mij gevraagd de ringen ook vast te leggen. Aangezien ik de eigenaar ben van een 85 mm 1.8G dacht ik meteen aan deze lens voor dit werkje. Je kan er heel leuke scherptediepte effecten mee bereiken. Maar helaas ik kreeg er heel wat problemen mee en die hebben mij een gehele dag achtervolgd. (Graag had ik wat voorbeeldfoto’s gepost maar wacht nog op toestemming over het gebruik van de foto’s.

Wanneer ik echter een foto nam met de 85mm 1.8G leek mijn foto scherp door de zoeker maar de foto op het kleine schermpje achteraan mijn dslr beweerde echter het tegendeel. Omdat het focuspunt naar voren leek te liggen dacht ik dat ik misschien iets verkeerd had gedaan. Ik schakelde de live view modus van mijn dslr in en stelde daar mijn scherpstelpunt in (allemaal op statief). Ook hier leek het scherp te worden tot het moment dat ik mijn beeld effectief vast legde. Dan bleek het plots weer onscherp. Bij ieder beeld leek het focusvlak verschoven naar voor, dichter naar de lens toe. Ik vergrote mijn diafragma naar f4 om toch een scherpe foto van de ringen te krijgen maar ging met een verhoogd stress level terug naar de anderen. Ik had een lens die niet focuste zoals het moest en dan nog wel mijn lievelingslens. Ik speelde de rest van de voormiddag op safe en ging voor de combinatie 18-105 met flits. Tijdens een korte middagpauze deed ik vlug wat test shots en ik kwam weer tot dezelfde conclusie het scherpstelvlak verstelde zich wanneer het beeld werd opgenomen. 

Tijdens de reportage waagde ik het er toch even op en nam wat beelden met deze lens omdat ik zijn sterke lichtkwaliteiten echt wel nodig had want flitsen was praktisch onmogelijk. Maar ook hier schakelde in na enige tijd terug over want ook hier merkte ik een lichte twijfel aan scherpte. Toen we terug naar buiten gingen besloot ik toch nog eens over te schakelen en merkte wonder boven wonder een scherp resultaat op van mijn 85 mm 1.8G. De problemen waren opgelost ? Zomaar ? Spooky?!

Toen ik nadien alle foto’s zag op mijn computer was ik zwaar teleurgesteld. Ik had dus inderdaad een halve dag foto’s gemaakt met een lens die zijn focusvlak met 1-2cm naar voor verschoof op het moment van opname. De portretten van de huwelijksshoot waren bruikbaar en de ringfoto’s ook maar bijlange niet allemaal en dat was best jammer. De portretten mag je niet extreem gaan vergroten en afprinten maar voor een album zijn ze best ok. Mijn humeur keerde echter toen ik de foto’s zag van buiten. want deze waren stuk voor stuk haarscherp. Wat daar gebeurd is en waarom het frontfocus probleem plots opgelost was weet ik ook niet maar ik kon er mee leven.

 

Focustest!

Na enig contact met de winkel waar ik mijn lens haalde besloot ik toch zelf nog eens een test te doen.

De beste manier om een focusprobleem te testen dat te maken heeft met frontfocus of backfocus is foto’s maken in een gecontroleerde omgeving. Ik gebruikte mijn bureau met voldoende belichting en een statief om mijn omgevingsvariabelen te beperken. Men gebruikt het best een blad met heel wat tekst op en een meetlat. Stel je focuspunt in op 1 welbepaalde lijn tekst. Het blad met de tekst en de lat staan ten opzichte van je camera  onder een hoek. Stel je diafragma waarde zo klein mogelijk in. Hierdoor krijg je een klein scherp gebied en weet je zeker dat je focus klopt.

Afbeelding

 

zoals je kan zien is mijn scherpstelpunt het 6cm punt van de lat en is dit ook effectief scherp.

Hier is dus geen sprake van een focusprobleem (of toch niet meer ) 

 

Bekijk je resultaten op je computer en stel vast of je al dan niet met een focusprobleem te maken hebt. Ik had er één maar dit is op een magische manier verdwenen. Ik gok of eerder gezegd denk aan een vervuild contact van de lens en hoop dat ik dit nooit meer tegen kom. Ik zal alvast deze lens grondig kuisen en bijgevolg ook regelmatig testen.

 

Wie het helemaal gelezen heeft : Bedankt!!  want wat staat er weer veel over zo’n klein onderwerp.

Ik wil hier trouwens nog opmerken dat de portretfoto’s van op enige afstand wel zeker bruikbaar waren alleen niet voor de pixelpeepers die op een 100%crop gaan kijken. Daar kun je het verschuiven zien maar voor het gebruik in een album of dergelijk zelfs een vergroting lijkt de kwaliteit mij best ok. Ik heb al vergrotingen gezien van ergere onscherpte die nog fantastisch bleken te zijn.