About

Kort
Ik ben Pieterjan Cooreman. Ik studeer industriele ingenieurswetenschappen elektronica ICT aan de Universiteit van Gent. Ik heb al 21 jaren op mijn teller en ben al vele jaren gepassioneerd door fotografie. In 2011 kocht ik mijn eerste een spiegelreflex. Het goedkoopste model op de markt. Na enkele jaren de basis van de fotografie te leren kreeg ik mijn eerste opdrachten die steeds serieuzer en serieuzer werden. Ik deed ervaring op door mij vrijwillig aan te bieden maar heb ondertussen al een ruime portfolio opgebouwd. Sinds enkele jaren ben ik een enthousiast huwelijksfotograaf. Maar ook andere evenementen zoals communies, babyborrels, familiefeesten, … behoren tot mijn ruime ervaring.

In het lang en het breed

Al vele jaren ben ik geïnteresseerd in fotografie en alles wat daar rond hangt. Zoals velen kan ik mooie foto’s meer dan appreciëren en bekijk ik dagelijks wel werken van anderen. Dit niet enkel om inspiratie op te doen maar ook om te weten hoe je uniek kun zijn tegenover de markt.

Maar een goede foto kan je nog beter appreciëren als je zelf weet wat je er hebt moeten voor doen of als je hem zelf gemaakt hebt.
Enkele jaren geleden besloot ik de stap te zetten van compact camera naar DSLR aldus spiegelreflex of “een groot toestel” in de volksmond. Het instapmodel D3100 voldeed aan mijn eisen. Ook met het goedkoopste toestel op de markt kon ik een huwelijk in beeld brengen dat best naast de gemiddelde fotograaf mag staan. In 2015 besloot ik, omdat ik steeds meer opdrachten kreeg, over te stappen op een professioneel toestel (nikon D750). Maar meer over mijn materiaal vind je onder materiaal.

Daarna ben ik me gaan verdiepen in instellingen en hoe je een sterke foto maakt. Waarbij je veel kan op je toestel zelf maar waarbij bewerking op de computer toch steeds meer van belang blijkt te zijn. Iedere foto die ik aflever is door mijn vingers gegaan. Bekeken, fouten proberen zoeken, verbeteren, gewaardeerd en pas dan afgeleverd.

Dit alles is gegroeid door de jaren en door de ervaring die ik op deed. Ik begon zoals de meeste op familiefeestjes, vriendenbijeenkomsten en bood me als vrijwillige fotograaf aan bij toneelkring Ware Vreugd. Ondertussen deed ik al heel wat ervaring op. Mijn ervaring reikt van huwelijken, babyborrels, communiefoto’s tot concerten en evenementen. Maar ik sta open voor nieuwe uitdagingen. Voor mij een kans om nog meer ervaring op te doen. Voor u misschien een kans om uw feest, huwelijk, bijeenkomst,… op een andere manier of vanuit een andere hoek te laten vastleggen. Neem zeker een kijkje in mijn portfolio !

Wat doe ik het vaakst?
Ik ben vrijwillige huisfotograaf bij Toneekring Ware Vreugd te Waardamme en bij Koninklijke Speelschaar SFX uit Brugge. 2 maal per jaar vertoef ik dus op een generale repetitie van een toneelstuk. Maar daar blijft het meestal niet bij. Ik ben al enkele weken tot maanden op voorhand aanwezig op de repetities. Ik schiet er al wat plaatjes en leer het stuk kennen zodat ik weet wat er zal gebeuren. De opdracht bij de Speelschaar is echter volledig anders. In april leg ik er een mars met koffieconcert op de burg (Brugge) vast. Mij een weg banen tussen de vele toeristen, mijn vaste plaatjes uitpikken en toch ook ieder jaar iets origineels doen dat is de reden waarom ik er elk jaar weer naar uit kijk. In de herfstperiode beleef ik een herfstconcert met enkele privileges. Tussen de instrumenten, op de 1 e rij, op de laatste rij, overal waar ik maar wil zolang ik maar wat goeie foto’s aflever. Ik begon ooit bij beide verenigingen volledig vrijwillig maar ondertussen zijn het twee hechte vriendengroepen geworden en ben ik ook ‘lid’ te noemen van deze verenigingen. Deze naam draag ik steeds met trots! Sinds 2015 heb ik ook de taak van webmaster van de toneelkring op mij genomen.

Wat doe ik het liefst?
Huwelijken,zonder twijfelen! Waarom? Heel simpel voor mij eigenlijk.
De meeste mensen beleven enkele huwelijken in een hun leven. Familie vrienden,… en ze beleven ze altijd slechts 1 keer.
Ik mag een van de mooiste dagen van mensen hun leven meemaken en dat vanop de eerste rij.
Ik mag er overal bij zijn en ik mag alles zien van op de eerste rij.
En als ik dan eenmaal thuis kom mag ik die dag gewoon nog eens helemaal opnieuw beleven.
Begrijp me niet verkeerd, de dag zelf ben ik constant bezig met de foto’s: wat zal er gebeuren, waar moet ik staan, val ik niet te veel op, welke lens heb ik binnen 2 minuten nodig, als ik daar sta wat zullen mijn instellingen zijn, zou dit geen origineel beeld zijn,….
Als ik thuis kom ben ik volledig uitgeput. Tijdens het bewerken van de foto’s kan ik deze dag echter verschillende keren opnieuw beleven.
Voor mij is een huwelijk 1 dag het beste van mezelf geven en dan vele dagen genieten. Het feit dat ik zelf zo hard kan genieten van een goede trouwfoto is dan ook vaak te zien aan mijn foto’s.

Meest gestelde vraag?
Ik zal deze opsplitsen in twee delen:
Ten eerste de vraag: “je zal vast wel een goed toestel hebben”. Het is een vreselijke vraag maar ook een compliment. Ik heb jaren foto’s genomen met het goedkoopste spiegelreflextoestel op de markt. Ik nam al mijn foto’s met lenzen die vaak niet duurder waren dan de iphone die sommigen op zak hebben. Als er u dan iemand deze vraag stelt dan kan ik dit enkel opvatten als een compliment. Want nee mijn materiaal was niet duur. Goedkoper dan uw iphone zelf. Maar de combinatie van ervaring en kennis zorgt ervoor dat iedereen met elk toestel een goede foto kan maken.
Eigenlijk brengt dit me meteen bij mijn tweede vraag: “je studeert dus fotografie?” Zoals ik hierboven reeds aan gaf, nee. Ik heb nooit een cursus gevolgd, nooit een boek gekocht. Ik heb uren filmpjes gekeken op internet, uren online artikels gelezen, uren inspiratie op gedaan maar vooral: uren ervaring op gedaan als vrijwilliger. Geëxperimenteerd, geprobeerd en geleerd. Op een cursus volg je een boek en leer je iets op een bepaalde manier. Op het internet kan je het beste halen uit vele verschillende invalshoeken om je eigen stijl te creëren. Heb ik dus ooit gestudeerd; nee. Maar dat wil niet zeggen dat mijn kunnen niet educatief onderbouwt is. Mijn ervaring is veel ruimer dan wat een cursus je kan leren.