Inspiratie

Iedereen heeft zijn eigen stijl. Iedereen zal iets op een andere manier zien en zal een andere manier zien om het te fotograferen.
Maar toch is het niet onwijs om ook eens naar anderen te kijken. Gewoon eens loeren hoe anderen het doen en als dat je bevalt je stijl wat aanpassen met je eigen touch. Want als je copycat speelt zal niemand ooit specifiek naar jou vragen. Want dan ben je maar als een ander.
Iedereen zijn stijl is vaak een samenraapsel van verschillende stijlen en dat maakt net die stijl weer uniek.

In verband met huwelijksfotografie heb ik al heel wat sites afgeschuimd en al heel wat stijlen gezien.
Wanneer je van hen een filmpje vindt waarin ze alles wat toelichten kan je hun stijl vaak nog wat beter begrijpen.
In de loop der tijd zijn verschillende mensen mij echt bijgebleven. De een door de manier waarop hij het uitlegt de ander zuiver door zijn stijl.

Coudenys

De lokale Nikon specialist in mijn buurt waar ik al enkele keren contact mee gehad heb en waar ik mijn 85 mm 1.8 kocht is iemand die mij bij bleef.
Zijn stijl: kleurgebruik, manier van kadreren, aanpak … zijn mij bijgebleven. Mede waarschijnlijk omdat het een van de eerste is waarvan ik ooit foto’s bekeken heb toen ik zelf met fotografie begon. Meneer Coudenys is de officiële fotograaf van de Paralympics. Een noemenswaardige aanstelling noem ik dat. Want deze spelen zouden naar mijn mening meer aandacht verdienen. De manier waarop hij dit in beeld brengt vind ik al een mooi begin daarop. Via zijn website coudenys.be kan je doorklikken naar zijn webshop, fotografen pagina en de pagina over de Paralympics. Via portfolio.coudenys.be kan je een kijkje nemen in zijn stijl. Door opzij te scrollen kan je een hele reeks foto’s zien. Op diezelfde pagina kan je ook doorklikken naar een reportage die volledig beschikbaar gesteld is.

Joe Buissink

Joe Buissink is een persoon die mij het meest bijgebleven is door zijn stijl en vooral zijn filmpjes op youtube. Hij geeft er tips en workshops en verklaard zijn stijl en zijn manier van doen.

Over Joe

Via joebuissink.com kan je zijn porfolio en zijn biografie bekijken.
Wat ik over hem kwijt wil zal iets uitgebreider zijn en in het Nederlands.

Joe is niet zomaar een of ander fotograaf die ik toevallig oppikte. Het is DE fotograaf onder de huwelijksfotografen. Hij staat gekend voor zijn vele shoots met verscheidene bekende mensen over heel de wereld. Van Amerika tot Frankrijk tot China. Eens mensen je naar China halen dan heb je al een redelijke reputatie opgebouwd zou ik zeggen. (Meer over wie en waar op zijn website). Joe heeft zijn beroep pas na zijn studies psychologie opgepikt. Door één bepaalde foto is hij in het vak gerold.

Zijn stijl

Op twee opeenvolgende huwelijken dacht hij: had ik nu maar mijn toestel bij gehad. Wat later deed hij het gewoon. Hij deed zijn toestel mee en schoot de plaatjes die hij wou. Niet de klassieke beelden. Niet de foto’s die iedereen wel in zijn trouwalbum wil. Maar wel wat er gebeurt naast dat alles. Het moment dat de familie de bruid voor de eerste keer ziet. Het moment dat vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder de bruid of de bruidegom voor het eerst zien. Maar ook reacties van mensen terwijl ze staan te wachten. Want dit zijn de dingen die de bruid en de bruidegom zelf ook niet zien en uiteindelijk vinden zij het wel leuk dat ze het totaal pakket zien. Vroeger werd Joe met zijn toestelletje zonder al te veel materiaal nogal ‘uitgelachen’. Iemand kwam ooit naar hem: je houdt het geen 2 maanden vol in deze branche. Nu lacht hij met die man want voor een shoot kan hij (hou je vast) maarliefst €10 000-20 000 vragen. Voor het buitenland kan dat wel nog eens oplopen. Eens je gevraagd wordt voor een voor een volledig huwelijk ben je wel verplicht van de cliché shots te doen. Maar ook daar trekt hij zijn naturel stijl door. Hij zal je indien nodig wel manipuleren maar toch houdt hij alles zeer naturel. Hij zal je psychologisch manipuleren in plaats van fysiek. Hij zal niet zeggen sta zo of sta zo. Hij zal je gewoon mentaal voorbereiden op wat er komt, de spanning nog extra opbouwen zodat de echte emotie nog extremer te voorschijn komt. Hij zal niet zeggen:’lach eens ‘. Hij zal wel zeggen: ‘ jullie zijn net getrouwd, hoe voelen jullie je? ‘ Dit maakt vanzelf emotie los en dit zal leiden tot de beelden die later in het album terecht zullen komen.
Dat is zijn stijl ! Nu hij veel bekender is laat hij zelf bepaalde cliché shots of geposeerde shots over aan een andere fotograaf zodat hij zich volledig kan concentreren op zijn foto’s en zijn stijl. Er zijn er niet veel fotografen die 15.000 euro krijgen om als fotograaf te komen en dan zelf niet de eerste fotograaf zijn of willen zijn.

Bekijk zeker eens zijn portfolio maar neem zeker een kijkje op youtube. Tik zijn naam in en je vindt een workshop en wat andere presentaties. Als je de voorbeelden wil waarover ik het had stuur me dan gerust een berichtje en ik stuur je de links door.