Ik merk steeds vaker dat fotografie met periodes opkomt en weer weg gaat. Soms heb ik van die drukke periodes waar alles net na elkaar komt en dat ik met een hoop onbewerkte foto’s achterblijf. Andere keren moet ik mezelf er echt van overtuigen om naar buiten te gaan en foto’s te nemen om iets te kunnen doen. Feestdagen zijn alvast een hoogtepunt daarin. En vakanties wonderbaarlijk een laagtepunt. Maar nu was deze vakantie ook een drukke periode. Twee huwelijken in de familie en mijn eerste opdracht: de rommelmarkt. (zie eerdere blogpost)

 

Na een goeie maand waarin ook herexamens gepland waren en na heel wat fotograferen stond ik voor een berg foto’s. Zo’n grote 1600 om je een idee te geven. Daarvan waren er een 400 tal van de rommelmarkt, een 400 tal van de eerste trouw en de rest van de laatste trouw. Hieruit moest er geselecteerd worden en daarna bewerkt. Om mijzelf heel wat tijd te besparen stapte ik over op een nieuwe selecteer methode. De “methode der sterren” zal ik ze maar noemen. Een ranking systeem met sterren van 0 tot 5. Waarvan deze met 4-5 sterren eerst bewerkt worden de andere later eens als er meer tijd of zin is.  Maar ook de kleurenlabels van Lightroom deden hun intrede. Rood is voor de vuilbak. Met geel aangeduide moeten gecropt(gesneden) worden. Groen staat voor een super foto of een bewerkte goeie foto. Als er een blauw label was waren er altijd twee kort na elkaar. Een van deze was echter een goede foto maar met iemand die de ogen toe had of iets gelijkaardigs. De andere foto was minder mooi maar had wel open ogen. Deze werden dan samen in Photoshop gegooid en geretoucheerd. Uitzonderlijk kwam ook een enkele foto met blauw label voor. Deze bevatte storend element dat niet kon weggewerkt worden met gebruik van een andere foto. Als laatste is er ook nog het paarse label. Dit gaf aan dat ik de foto tijdens het bewerken zowel in zwart wit als ik kleur of kortom twee verschillende manieren bewerkt had de instellingen had opgeslagen in lightroom. Deze foto’s moeten dan als ik de foto’s exporteer nog een tweede keer geëxporteerd worden met de andere instellingen.

Dit bespaarde me al heel wat tijd heb ik gemerkt. Tijd die ik goed kon gebruiken voor het bewerken van de foto’s. Na enkele dagen/weken met grote pauzes raakten ze dan toch stilaan af. Dit weekend heb ik de foto’s van de rommelmarkt laten afdrukken en heb ik een fotoboek gemaakt van de twee huwelijken samen.

Mijn collectie foto’s is nu zo’n 200 foto’s van een rommelmarkt, zo’n 113 foto’s van een eerste huwelijk en een kleine 500 foto’s van een tweede trouw rijker. En ik? Ik ben een drievoudige ervaring rijker. Mijn eerste betaalde opdracht, mijn eerste trouw met fototoestel aan de hand, mijn eerste trouw gevraagd door het trouwkoppel als medefotograaf. Een ervaring die ik niet snel zal vergeten en waar ik bijzonder veel uit geleerd heb. Maar nu mag het even wat minderen. Wat genieten van de resultaten. Hier en daar eens de foto’s gaan ‘showen’ want daar doe ik het ook voor. Een ander aan een speciale dag een mooie herinnering aanbieden.
Hopelijk gaat alles volgens plan want dan mag ik volgende maand mijn eerste trouw BUITEN familiekring doen als hulpfotograaf bij mijn nicht. Spannend lijkt me dat maar stresserend zonder meer ook.

Ik zou je graag wat resultaten laten zien maar helaas heb ik van geen van beiden een bevestiging dat ik foto’s mag online plaatsen.

Tot de volgende.