De mensen die mijn facebookpagina liken hebben het zeker en vast wel al opgemerkt. Op 5 april bracht ik de lentemars met bijhorend koffieconcert van de Koninklijke Speelschaar in beeld.

Hoe kwam ik erbij?
Je zou je gaan afvragen hoe je erbij komt om zoiets te gaan fotograferen.
Wel eerlijk gezegd vroeg ik mij dat ook af toen een vriend uit mijn voorbije schoolcarrière bij SFX mij het voorstel deed. Door nauw contact te houden en af en toe eens wat beelden door te spelen was hij bekend met mijn werk en blijkbaar viel het in de smaak. Hij deed dan ook zelf het voorstel en nodigde mij uit om die dag eens op een andere manier dan de voorbije jaren proberen vast te leggen. Ik kreeg ‘unlimited access’ en qua foto’s of stijl werden geen eisen gesteld kortom een kolfje naar mijn hand. Ik kon doen en laten wat ik wou maar het liefst kleurenfoto’s.

Hoe begin je daaraan?
Dat was de volgende vraag die ik mij stelde. Buiten het klaarmaken van het belangrijkste materiaal en het opladen van de batterijen heb je ook een fysieke en mentale voorbereiding. Ik zat nog met heel wat vragen ‘s ochtends: Wat wil ik vastleggen?-> de essentie van de personen en de vereniging, Hoe?-> op een originele opvallende maar aantrekkelijke manier, Alles bij? Ja (hoop ik) , Uitgerust? hmmm alles kan beter maar ik ben wakker 😀 .
Het feit dat ik zelf ooit lid was van een harmonie zorgde ervoor dat ik wel wist hoe zoiets er ongeveer aan toe ging. Ik dacht dan ook bepaalde beelden en foto’s op voorhand uit zodat ik toch op zijn minst een bepaalde houvast had als ik even niet meer wist wat eerst te fotograferen.

De dag zelf?
De lange beschrijving van de dag zal ik jullie besparen maar ik je vertellen dat het voor mij een geweldige dag was. Ik voelde mijn benen niet meer van het lopen,hurken, springen,zitten,…Maar ik had een geweldig en voldaan gevoel. Ik kon huiswaarts keren met een 750 tal exemplaren van een geweldige vereniging die zich volledig gegeven had die dag. De volgende dag kon ik al meteen aan de slag: importeren,sorteren,bewerken,converteren,exporteren. Uiteindelijk hield ik na enkele selectierondes nog zo’n 350 exemplaren over. Ik had mijn belichting doorheen de dag min of meer dezelfde kunnen houden. De zon had de hele dag fel geschenen dus er was heel wat kleurverlies en felle belichting. Deze zaken waren snel te verhelpen en sloeg ik op in een effectje dat ik op alle foto’s kon toepassen. Elke foto’s nog eens nakijken, wat finetunen en klaar is kees. Alhoewel, sommige exemplaren smeekten om een zwart-wit effect. Ik dacht in mezelf regels zijn er om gebroken te worden en foto’s heb ik toch genoeg dus laat mij maar gewoon mijn zin doen en bewerken zoals mijn oog het wil. Ik eindigde met zo’n 80 niet kleur exemplaren. Ze varieerden van partiële zwart wit tot volledige zwart wit en zelf sepia. Het was voor mij een manier om te tonen dat zwart-wit niet altijd eentonig moet zijn en echt een meerwaarde kan zijn.

doop Brecht

Deze exemplaren bleken achteraf zeer in de smaak te vallen bij de leden van de vereniging. (SCORE!)
Maar daar eindigde mijn geluk nog niet. De persoon die mij uitgenodigd had om deze dag vast te leggen was zo vriendelijk om mijn facebookpagina eens wat populariteit te schenken. (Ja 7 likes was zielig, maar ja wat wil je als je hem niet zelf promoot)
Kortom de uitstap, de foto’s, de likes, de reacties hebben het een ervaring gemaakt die voor herhaling vatbaar is.
Check dus zeker eens mijn pagina en de pagina van de jeugdmuziekschool van de Frères.

PS. Wie mijn site al eerder bezocht, heeft vast en zeker opgemerkt dat ik onlangs een nieuw logo heb geïntroduceerd maar later daarover meer.
collage